Foto: Heads and Tails |
Den här veckan har vi bland annat jobbat med en kunds kök. Hen ska renovera och hela rummet är ett blankt papper vilket är en otroligt utmanande process. Här kommer några tips på vad man ska tänka på när man ska bygga eller renovera ett helt kök.
1. Det ska vara arbetsvänligt. Placera ugn och micro i rätt höjd, sätt diskhon nära arbetsytan där ni förbereder maten etc. Linda byggde ett lite för stort kök i sitt nuvarande hus vilket resulterar i många steg för mycket.
2. Skapa så mycket arbetsyta som möjligt. Det kan nästan aldrig bli för mycket yta till det. Tänk också på att man oftast vill ha en del redskap och maskiner framme vilket äter upp en hel del plats. Liza ångrar att hon inte skapade större arbetsyta i sitt hus.
3. Tänk noga igenom belysningen. Sätt upp god arbetsbelysning, gärna i form av spotlights, och glöm inte att komplettera med stämningsbelysning. Tänk också på att rikta dem rätt. Ofta kommer man till restauranger eller hem där man blir bländad av en felriktad spot.
4. Vad är det för hus ni bor i? Vilken arkitektur råder? Försök att matcha det i så stor utsträckning som möjligt. Hitta den röda tråden och försök att följa den. Vi skulle till exempel avråda från att sätta in ett lantkök i en funkisvilla eller ett supermodernt kök i ett sekelskifteshus. Det ska helst inte kännas splittrat när man går genom rummen i ett hem. Försök hålla samman uttrycken genom att utgå från arkitekturen.
Om vi ska tala trender generellt så rör vi oss bort från det vita, stilrena köket. Nu är färger och det mer personliga i fokus. De högblanka, vita köken får ge vika för mattare material. Det känns skönt och kul att det nu syns att det bor människor i inredningsreportage. Trenden med rena ytor överallt har fått ge vika för personliga ting. Lite röra adderar en nyfikenhet. Härligt att inte mörka att man faktiskt använder grytor eller vispar när man lagar mat.
Läs om den andra sidan av myntet här. Ha en underbar midsommarafton!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar