2014-08-29

TRENDER

Det mesta går i cykler, speciellt trender. Inredningstrender i Skandinavien blir lätt otroligt starka och hemmen likriktade. Schyffert och Lindström gjorde till och med en parodi på det ljusa och fräscha och på inredningshysterin som råder i landet. I Sverige är vi så otroligt stereotypa och likriktade. Vi är otroligt ängsliga. Vi vill hänga med, visa att vi är uppdaterade och rätt. Resultatet blir att det är omöjligt att skilja hemmen på Hemnet från varandra och konsumtionssamhället rullar vidare i ännu högre tempo.

Varma metaller har varit trendigt ett tag och dominerar fortfarande. De används in i absurdum. Allt ska glimra i koppar eller mässing. Vi köper snordyrt stearin i metallbehållare där Tom Dixons namn är ingraverat. Vissa köper till och med sprayfärg och sprayar prylar i metallfärgerna. Allt för en quick fix. Inte för något bestående. Slit- och släng. Snart tar kromen över igen. Vilken tur då att färgbutikerna säkerligen har en sprayburk med krom på hyllan...

Foto: Pinterest





















Förr var det högsta mode att visa upp alla vackra, dyra prylar. Man närmast tapetserade väggarna med speglar, tavlor och lampetter. Dukar fanns på varenda horisontell yta, arvegods och blommor gjorde hemmen ombonade och hemtrevliga. När den generationen idag ser dagens trender med det slitna, råa intrycket med material som betong och nakna glödlampor förstår de ingenting. Det som förr (och i mindre välbeställda områden) signalerade fattigdom är idag högsta mode. Jag kan förstå deras förvirring  när de ser oss sätta upp posters med tejp, tapetserar med betongmönster och använder bygglampor som belysning. För vår generation är det kanske ett uttryck för att vi ha fått det mesta. Möjligen är det så att det symboliserar vår makt att välja.

Washitejp och glödlampa. Foto: Pinterest




















Vi tycker oss se att trenderna inom inredning går mot det mer personliga hållet. Vi vill inreda med naturliga material och med prylar som inte syns i varenda objekt på Hemnet. Det som finns i ett hem ska vara betydelsefullt, det ska lyftas fram. Lite som förr. Spara den nakna glödlampan om du gillar den. Lägg till andra ting som betyder något för dig, det som du tycker är vackert och som gör dig glad och tillfreds. Ditt hem är din borg och där ska bara du och din familj trivas. Det är inte till för Hemnet eller grannar. Om du inreder med prylar som du tycker om från olika epoker och inte bryr dig så mycket om en vis stil kommer du ironiskt nog alltid vara lite trendig eftersom trender går i cykler. Snart kommer varenda Hemnetobjekt vara eklektiskt inredda och man kan inte skilja den ena Tiffanys lampan från den andra. Låt oss bara hoppas att vi får skymta lite ljusa, fräscha hem med blanka kök för variationens skull.

Läs om andra sidan av myntet här.

Ha en underbar helg!

/ L&L


Follow my blog with Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar