2014-10-21

UNDERSKATTAT ORIGINAL

Efter att ha varit igång i snart ett år har vi genomfört ett antal rådgivningar åt privatpersoner. Det som vi alltid tjatar om är utgå från husets originalstil när någon ska ge sig in i renoveringskaoset. Allt för många verkar ha glömt att tänka på vilken tidsepok huset är från och har helt glömt bort att fördjupa sig i stilhistoria.

De mest utmanande uppdrag vi åtagit oss är de där kunderna har hus som är sönderrenoverade. De tidigare ägarna har oftast försökt att göra huset till något det inte är. Det kan handla om lantkök, snickarglädje, pelare och valv i funkishus eller alltför stilrena lösningar i en äldre, charmig villa. Bostaden kanske känns fräsch direkt efter renoveringen men efter en tid upplevs huset som själlöst och utklätt.

Undvik i sjuttiotalshus. Foto: Murberget





















Tänk också på hur ert område ser ut när ni ska göra fasadändringar. Ibland funderar vi på hur det har gått till att få bygglov för vissa ändringar i vår stad. En av de mer tokiga lösningarna som vi retar oss på är ett litet halvmåneformat fönster med spröjs som sitter på ett funkishus i ett tidstypiskt område. En liten detalj som de flesta antagligen inte ens tänker på men likväl stör det vårt nördiga estetiska sinne. 

Vi är medvetna om att det är viktigt att individen får bestämma över sitt eget hus och att bygglov kan kännas hindrande och krångligt. Vi tycker ändå att byggnadsnämnderna har en viktig uppgift när de beslutar om vad som får byggas och vad som får ändras. Förhoppningsvis har kommunen ett större perspektiv än privatpersonen och ser till hela området för att skapa en så trivsam och attraktiv miljö som möjligt. Något som också gör att värdet på området och därmed husen står sig.

Foto: Styleroom

















Försök att strunta i vad som är modernt just nu när du köper att hus. Försök istället att renovera efter husets originalutseende. Tänk på att ditt hus var modernt när det byggdes och att det kan bli lika vackert och fräscht igen. Vill du leva i en herrgårdsliknande miljö, köp ett sekelskifteshus med klassiska ideal. Får du kalla kårar av utsmyckningar och frästa lister, leta efter funkis- eller moderna hus. 

Följ oss gärna på Instagram där ni hittar oss på Headsandtailsse. Där får ni en daglig dos av oss. Läs gärna om den andra sidan av myntet här.  

Nu ska vi ut till kund. Vi återkommer på fredag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar